Anlita hantverkare
Anlita hantverkare

Anlita hantverkare

När du ska renovera i din bostad eller vill ha hjälp med el och VVS behöver du anlita en hantverkare. En hantverkare är en person som är utbildad och certifierad inom uppgiften och som kan se till att arbetet sker på ett fackmannamässigt sätt. Här skyddas du även av Konsumenttjänstlagen, men trots det är det viktigt att vara ”om sig och kring sig” och veta att du väljer någon som verkligen är professionell.

Checklista för att anlita hantverkare

Även om det finns många riktigt bra och seriösa hantverkare i Sverige finns det också många som har anlitat företag som inte håller måttet. För att minska risken för att det händer dig kan du använda dig av vår checklista för att säkerställa att du har gjort ditt yttersta för att välja rätt.

1. Jämför flera hantverkare

Det är viktigt att du inte bara väljer första bästa hantverkare som du kommer över, utan att du faktiskt vänder dig till flera olika och ber om att få in offerter på ditt projekt. Med offerter har du möjlighet att jämföra priserna hos de olika företagen, men se upp. En offert kan vara lurig och det är inte alla som är tydliga med priset och tjänsten. Fråga alltid om det tillkommer något extra och om moms är inräknad.

2. Skriv alltid avtal

Du ska alltid skriva avtal när du anlitar en hantverkare och där båda parter har signerat. I avtalet ska det finnas information om tidsplan och pris, men också om omfattning. Säkerställ att du har koll på eventuella tilläggsarbeten eller kostnader för städning, resor och el.

3. Välj ett företag med F-skatt

Ett företag med F-skatt gör det möjligt för dig att nyttja ROT-avdraget och du behöver heller inte oroa dig för att betala de arbetsgivaravgifterna själv.

4. Eventuella skulder

Genom att kontakta Kronofogden kan du få information om hantverkaren eller företaget har skulder eller har gått i konkurs någon gång tidigare. Här kan du även passa på att titta på den svarta lista som finns hos Råd & Rön över företag som inte har visat sig seriösa eller följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid en tvist.

5. Försäkring och trygghet

Har hantverkare någon försäkring och i sådana fall vilken? Det är mycket viktigt att du väljer ett företag med både allrisk- och ansvarsförsäkring. Detta är extra nödvändigt för dig som anlitar en hantverkare för elarbeten eller VVS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *