Publicerad den

Att bygga ett hemmakontor

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att börja arbeta hemifrån. Det är dock främst personer som jobbar online som väljer att jobba hemifrån. Dock kan det ibland vara rätt svårt att fokusera på jobbet när du är hemma. Därför kan det vara smart att skaffa sig ett hemmakontor. Om du inte redan har ett sådant kan du bygga ett.

Om du har ett rum som du inte använder kan du använda det som kontor. Då krävs det endast att du har skrivbord, dator och så vidare. Men det viktigaste du behöver för att klara att jobba hemifrån är bestämda rutiner som du håller dig till.

Det finns några saker som kan göra det lättare för dig att arbeta hemma. Se först till att du har en avskild plats, gärna större dataskärmar och en skrivare i närheten är ett stort plus. Du bör även se till att du har lite extra papper, bläck och pennor i närheten. Ett tips är att du har olika typer av pennor, till exempel bläckpennor, blyerts, markers och så vidare. Du vet aldrig när du kan behöva de olika pennorna.

Börja alltid med planeringen

Innan du börjar inreda ditt hemmakontor bör du ha en bra planering. Tänk efter på allt du behöver för att kunna jobba där samt planera var du ska placera allting. Det kan även vara bra att du tänker efter lite extra om vilken typ av skrivbord du behöver. Alltså om du vill ha ett enkelt skrivbord som inte har några extra funktioner eller om du vill ha ett som går att höja och sänka. Samma sak gäller när du ska välja vilken typ av stol du vill ha.

Om du inte jobbar hemifrån på heltid bör du fundera på hur ofta du kommer jobba från ditt hemmakontor. Om du endast jobbar hemifrån någon gång då och då är det inte lika viktigt hur du inreder kontoret. Jobbar du däremot hemifrån hela tiden kan det vara smart att du inreder det som ett ”riktigt” kontor. På så sätt kommer det bli lättare för dig att fokusera på ditt arbete och inte bli distraherad med andra saker.

Bygga ett separat kontor

Om du inte vill ha ett kontor i ditt hem kan du faktiskt bygga en liten stuga i trädgården, om det finns plats, som du sedan använder som din arbetsplats. Detta gör det ännu enklare för dig att hålla ditt arbetsliv och privatliv separat. Men väljer du att bygga en hel byggnad kan det vara smart att du anlitar en snickare eller ett byggföretag som hjälper dig. Dock finns det byggsatser att köpa som är väldigt enkla att sätta ihop. Det blir dessutom lite billigare.