Publicerad den

Energieffektivisera bostaden

På senare tid har det där med att spara el blivit något av en trend och det är inte så konstigt. Elpriserna har blivit ofantligt höga och folk har chockats av sina elräkningar. Om du planerar att göra om ditt hem så att det blir mer energieffektivt så kan du med fördel anlita en elektriker. Han eller hon kan hjälpa dig att få ner kostnaderna för elen rejält. Här nedan får du tips på olika sätt att minska elförbrukningen när du planerar att förbättra ditt hem och göra det mer energisnålt.

Byt elbolag

Det absolut första du kan göra för att få ner kostnaderna för elen är att byta elbolag. Det är skillnad mellan olika elbolag och deras priser och att byta gör därför stor skillnad. Ett elbolag som är väldigt billigt är Tibber. På deras hemsida Tibber.com/se/ kan du läsa mer om hur det fungerar att vara kund hos dem och vilka fördelarna är. De har bland annat en app som du som kund kan använda för att se exakt hur din elförbrukning ser ut och hur du kan göra för att få ner priset för din förbrukning. Besök Tibber.com/se/ redan idag för att få veta mer.

Få besök av en elektriker

Det andra du bör göra är att boka ett hembesök med en elektriker. På så vis kan du få veta vad som drar mest ström, om din elinstallation är effektiv och modern nog eller om du har en för stor huvudsäkring i förhållande till vad du behöver. Du kan även få offerter för olika arbeten som elektrikern kan utföra för att energieffektivisera ditt hem, alltifrån att byta huvudsäkring till att installera en ny tvättmaskin och sen kan du välja vad du vill ha utfört beroende på din budget och preferenser.

Byt ut gamla vitvaror

Ett tredje och väldigt effektivt sätt att minska sin elförbrukning är att byta ut gamla vitvaror till nya och energisnåla sådana. Idag tillverkas de flesta vitvaror med oerhört bra funktioner för att vara så energisnåla som möjligt. Det viktigaste att byta ut är kylen och frysen, speciellt om de är äldre än tio år. Köp istället nya och moderna med högsta betyg när det kommer till att vara energisnåla. När du köper vitvaror finns oftast information om hur energisnåla de är och markeras nästan alltid med färger. Rött är inte alls energisnålt, gult är sådär och grönt är mest energisnålt. Om du har råd bör du byta ut alla dina vitvaror som är äldre än tio år, det vill säga luftvärmepump, tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, kyl och frys. Den förändringen kommer märkas positivt på elräkningen sen.