Publicerad den

Solpaneler och ROT-avdrag

Allt fler letar idag efter grönare lösningar för el och energi i den privata bostaden. Bor du i hus eller villa har du större möjligheter att påverka din energikostnad än om du bor i en bostadsrätt. Du kan t.ex. installera en värmepump som ett komplement till ditt redan befintliga värmesystem, men du kan också installera solceller på ditt tak.

Både solfångare och solpaneler är bra alternativ om du vill spara pengar på dina energikostnader. Det som är viktigt att komma ihåg är att solceller inte kommer generera minskade kostnader redan från start, eftersom installation och material kostar en hel del. När den största inköpskostnaden dock är förbi kan du vara säker på att få många kronor extra i plånboken varje månad.

Använd avdrag för att sänka dina kostnader

När du vill installera solceller på ditt tak eller på fasaden kan du använda dig av olika bidrag. Idag finns nämligen ett flertal bidrag du kan ansöka om och som är framtagna för att främja miljövänligare lösningar. Du har bland annat det gröna avdraget som du kan använda för både material och installation, men du har också ROT-avdraget.

Hur fungerar då ROT-avdraget för solceller? När det kommer till ROT-avdrag är det endast arbetskostnaderna du kan reducera. Du får sammanlagt 50 000 kronor om året att använda dig av och kan som mest dra av 30 % på din totala faktura.

Gäller ROT-avdrag för solceller?

ROT-avdraget gäller för solceller, men det förutsätter att solpanelerna kommer installeras på din bostad och inte, t.ex. i din trädgård eller på ett förråd i trädgården. Solpanelerna måste t.ex. installeras på ditt tak eller på husets fasad.

ROT-avdrag