
Med tanke på att vi i Sverige tillbringar stor tid inomhus är det ytterst viktigt att luften är ren och fräsch. Det är tyvärr så att inomhusluften innehåller stora andelar föroreningar, vilket kan vara direkt skadligt om du inte åtgärdar det. Det finns olika sätt att säkerställa rätt inomhusklimat för en sund tillvaro.
Inledningsvis är det bra att få en uppfattning om i vilket skick luften är i just ditt hem. Olika mätningar är snabba åtgärder som du lätt kan arbeta utifrån.
Radonmätning med Radea
När det gäller bostadshus brukar det talas om radonhalt och är den för hög kan det leda till ohälsa. Därför är det viktigt att hålla radon borta från hemmet där du vistas ofta. Nu är det så att den här radioaktiva gasen är helt osynlig och dessutom luktfri. Det är alltså inte helt enkelt att upptäcka den utan instrument eller mätningsapparater. Med hjälp av miljöteknikföretag som Radea kan du dock åtgärda problemet snabbt och effektivt. Företaget är proffs på luft och erbjuder smarta tjänster som hjälper dig att mäta radonhalt hemma. Skulle radonhalten vara för hög kan Radea sedan göra en radonbesiktning för att se varifrån gasen kommer och även erbjuda lösningar för att få bukt på problemet. Radea har många effektiva lösningar för privatpersoner, men även fastighetsägare och företag.
En första radonmätning med hjälp från Radea är steg ett mot ett mer hälsosamt inneklimat. Radon är farligt i stora halter och därför är det något du bör prioritera att checka. Utöver åtgärder med Radea kan du också skapa bättre förutsättningar till rätt luft genom vädring och temperaturjusteringar.
Rätt innetemperatur
Den svenska Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på 18 grader. För personer som har behov av varmare klimat kan temperaturen höjas med två grader. Exempelvis äldre människor, reumatiker eller rörelsehindrade. Dock är det viktigt att känna till riskerna med för hög inomhustemperatur. Det kan bland annat medföra trötthet, huvudvärk och illamående. Å andra sidan är för kallt inneklimat knappast bra heller eftersom det kan påverka blodtrycket samt öka risken för lungsjukdomar eller reumatiska åkommor.
Det är många saker som påverkar inomhustemperaturen i en bostad och därför bör du alltid kontrollera fastigheten. Fönster eller dörrar kan vara dåligt isolerade och ventilationssystemet kan vara i dåligt skick. Bor du i en hyresvärd eller har en lägenhet i en bostadsrättsförening bör du höra dig för med ansvarig kring detta. De bör erbjuda olika åtgärder för att skapa en bättre innetemperatur.
Du som bor i villa kan tvingas ta till egna lösningar såsom att byta till nya fönster eller nytt ventilationssystem. Det kostar en hel del pengar, men i längden är det en lönsam investering. Mindre drag och en mer jämn temperatur innebär också lägre förbrukning. Du kan alltså spara avsevärt stora pengar bara genom att renovera nödvändiga delar av huset.